dilluns, 29 de novembre del 2010

L'OFICI DE CORALLER

QUADERN D'ARAM

"Jo volava ingràvid -escriu Antoni Ribera, poeta i submarinista- per damunt d'un paratge de somni, format per roques abruptes cobertes d'algues, esculls misteriosos amagats per les gorgònies, mentre travessàvem núvols de peixos".













La pesca i la indústria del corall, en les localitats de Begur i Palafrugell va ser molt activa entre els segles XVI i XVIII. Havia una gran competència amb les fàbriques de corall italianes i franceses, les quals acaparaven una part molt considerable de corall en brut extrets pels pescadors del Principat.


En el litoral nord-africà, on la riquesa del corall roig era molt valuós, ja havia estat explotat pels catalans en el període medieval.
Els corallers del Principat feinejaren a la costa de Tunísia i al litoral del Marroc, a prop de Penyó de Velez de la Gomera i Ceuta. El 1858. diversos patrons de Begur i Palafrugell varen formalitzar les corresponents contractes per pescar corall en aquells mars.
L'impuls de l'activitat corallera catalana en el litoral algerià, que va tenir lloc entre el 1850 i 1860, va repercutir favorablement en la manufactura del corall a la pròpia Catalunya.
El retrocés i la posterior desaparició de la presència catalana a la costa nord-africana a partir del 1867 cal relacionar-la amb la nacionalització portada a terme pels francesos a Algèria.
Actualment, és il·legal la pesca furtiva del corall i està castigada i perseguida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada